събота, 12 юли 2008 г.

Horror...horror /последно гледах/


Diary of the Dead (2007) - определено съм доволен. Ромеро не е от хората, които те разочароват току така, но след "Land of the Dead" ... всичко бе възможно. Леко експериментален проект, съвременен и претенциозен, но в крайна сметка успешен. Бруталиите са напълно достатъчно. Хуморът е на ниво /стига да не вземете филма твърде насериозно/. Отново има послание за обществото, характерно за всички филми на Георги. Скрити политически препратки + армията... отново, но поне в днешни дни, идеята е по-достъпна и разбираема от "Нощта" /Ромеро отричал мненията за социална алегория/.

Най-хубавото в "Дневника" е, че маестрото не е изневерил на себе си въпреки предпоставките за подобно деяние.



Turistas (2006) - група приключенци претърпяват инцидент и се озовават на райско кътче. Има-няма 24 часа и някои вече са изчезнали, а местното население се държи враждебно с чужденците.
Кух, лишен от интрига, на напоен с бразилски красоти. Започва донякъде обещаващо, но бързото разобличаване на "злодея" го закопа тотално. Внимание заслужават само местата, на които е заснет. Можеха да ги използват по по-добър начин. Уви.


Prom Night (2008) - най-скапаният слашър от години. Отрязани са кървищата и циците. Така и не разбрах защо. По-скоро минава за Cartoon Network Late Night Show, отколкото за римейк на филма от 80-те . Килърът се раздава, но сравнително високият бюджет не оправдава 90 минутната мешавица. Бях подготвен, тъй като за разлика от други тъпи слашъри, на този и трейлъра му беше зле.



The Lodge (2008) - дръпнах си го случайно и съжалих. Третокачествен и безумно сух. Попринцип се кефя на филми с малко герои и изолирана местност, където злото се вихри, ама тук всичко е някак абсурдно и противно. Млада двойка наема голяма къща за уикенда, но странния собственик ги озадачава с плашещето си поведение. След като мацката вижда грозно момиченце, двойката се убеждава в опасността, която ги грози.










[REC] (2007) - о, да, това е истината. Абсолютен хорър-диамант. Въпреки бомбастичните ми очаквания, испанското жанрово откритие ме разби. Без да издавам нищо /тъй като всеки кадър си заслужава/, само ще спомена, че репортерка, нейния оператор и един пожарен екип се натъкват на нещо ужасяващо. Филмът е заснет в стила на "The Blair Witch Project" и вече споменатия "Diary of the Dead" , като тук се постига желания ефект. Реализмът е дори плашещ на моменти. Писъците са толкова истински и неподправени, че за първи път ги усетих като отделен, неусетно провокиращ ме персонаж. През цялото времетраене на лентата преобладава чувството за предстояща промяна на... всичко. Нетипичното представяне на идеята предизвиква едно гадаене/търсене/очакване, обвито в мрак, кръв и лудост.





À l'intérieur (2007) - люто огорчен от последните 10 минути, които ми се иска да опиша и дори осмея, но ще се въздържа от спойлери. Френски хорър, който започва като типично психологически, но сменя посоката към поредния gore-fest, търсещ безуспешно сюжетното себе си. Въртим се около бременна жена, оцеляла по чудо след тежка катастрофа /за разлика от съпруга й/, която се натъква на психопатка в собствената си къща. "Inside" /както е английското му заглавие/ е считан за един от шедьоврите в жанра за последните няколко години, но съм адски несъгласен. Малко над посредствен, при това с доста отстъпки. Очевидната нужда от повече мъдрост, смисъл и геройно развитие те кара да загърбиш ролята на ножицата /е, признавам, някъде там, бях леко впечатлен/ и да се издразниш на изгубения потенциал, с който са разполагали авторите.


Nightmare Man (2006) - далеч по-гледаем от "Turistas" /сравнявам ги, тъй като са част от ежегодния Horrofest/8 Films To Die For/. Наивна завръзка, посредствени актьорски изпълнения, но какво пък - елемента на сатира ме накара да го харесам. Чувството за саморирония е важно в такива глупотевици, а то е ясно изразено в последните минути. Иначе става въпрос за мацка, обсебена от няк'ъв демон, който я убива в кошмарите й. Работата е сериозна, тъй като взима и хапчета /тик-так за по-наблюдателните/. Когато съпругът й отива до бензиностанцията за бензин /клишето се получи между другото/, тя е нападната от въпросния демон с прякор "nightmare man" и се озовава в къщата на разкрепостени пички, цъкащи еротичен "truth or dare" с вдървените си гаджета. Започва борба за оцеляване. Готино по тъп начин. Аз съм скрит симпатизант на такива.

Няма коментари: